You are here

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

Treći „Žednički višeboj“ neguje sportski duh i čuva tradiciju

13.06.2023. Da za obaranje ruke nije potrebna samo snaga, da za pretrčavanje brvna nije dovoljna samo brzina već i koncentracija, a da je za nadvlačenje konopca najvažniji timski duh, pokazao je treći „Žednički višeboj“.

Na stadionu „Preporoda“ okupilo se 14 ekipa, sa 140 učesnika iz naše zemlje i susedne Republike Srpske, koji su odmerili snage u tradicionalnim sportskim disciplinama kao što su skok u vis iz mesta, obaranje ruke, povlačenje kuke, nadvlačenje štapa, trčanje po brvnu, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca, penjanje uz stožinu.

Turnir je počeo pevanjem nacionalne himne i smotrom učesnika,

Veliki broj posetilaca svih generacija uverilo se da ovo takmičenje nije nimalo lako i jednostavno i da takmičari moraju da budu itekako jaki i spretni da bi savladali ove discipline, koje su u ravnicu doneli naši pradedovi iz gorštačkih krajeva Hercegovine i Like.

U napetom i dinamičnom takmičenju najbolja je bila ekipa „Hamburgerija kod Vuka” iz Prigrevice, a iza njih su bili „Pekarac” iz Banatskog Velikog Sela i „Gorski vuci” iz Uba. U obaranju ruke najbolji je bio Veljko Petraković, skoku u vis iz mesta Nikola Ostojić, penjanju uz stožinu Jovan Stupar a bacanju kamena s ramena Aleksandar Novaković. Brvno je najbrže pretrčao Aleksandar Katić, dok je u povlačenju kuke pobedio Marko Jakšić. U nadvlačenju konopca najjači su bili „Gorski vuci”.

Najbrži i najspretniji po brvnu bio je Aleksandar Katić iz Prigrevice, koji je drvo dužine 40 metara pretrčao za nešto više od sedam sekundi.

U do kraja neizvesnoj borbi u obaranju ruke pobedu je odneo Veljko Petraković iz Sombora.

Kroz „Žednički višeboj" i sportske igre, koje su se vratile na teren FK „Preporod", slavi se i istorija i tradicija ovog sela i onih koji su ga naselili.  Uz negovanje tradicije, želja organizatora je i da se podstiče zajedništvo, jača kolektivni duh, promoviše fizička aktivnost.

Dok su se takmičari nadmetali, a publika bodrila svoje favorite, u pozadini se okretao ražanj - pečenje dvadesetak prasića i jagnjadi spremano je za sve goste i zasigurno ogladnele takmičare. Letnji pljusak koji se oko podneva stuštio nad stadionom na 45 minuta prekinuo je takmičenje ali organizatori su bili odlučni da ga završe, što su na kraju i uspeli.

Više pročitajte na: www.subotica.com

Grad: