You are here

U nastavku realizacije projekta „Čista Srbija“ Subotica dobija više od 60 kilometara kanalizacione mreže

U nastavku realizacije projekta „Čista Srbija“ Subotica dobija više od 60 kilometara kanalizacione mreže

23.05.2023. U okviru druge faze projekta „Čista Srbija“, na teritoriji Subotice biće izgrađeno više od 60 kilometara kanalizacione mreže, što predstavlja jedno od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

U petak je potpisan aneks ugovora čija vrednost iznosi čak 25,4 miliona evra, a zahvaljujući ovim sredstvima koje je obezbedila Vlada Srbije, na teritoriji našeg grada biće izgrađeno 60,8 kilometara kanalizacione mreže.

- Ovo je najveće ulaganje u komunalnu infrastrukturu kako grada, tako i cele države u poslednjih nekoliko decenija – istakao je Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj.

Lokalna samouprava više od godinu dana radi na izradi projektno-tehničke dokumentacije, a kako se taj posao privodi kraju uskoro se može očekivati i početak radova.

- Tačno vreme otpočinjanja radova će biti praćeno sa izdavanjem građevinskih dozvola na osnovu projektno-tehničke dokumentacije čija izrada je u završnoj fazi. Okvrno je predviđeno da radovi traju oko 39 meseci (od dana otpočinjanja) i podrazumevaju iskop rovova, izlivanje posteljice, polaganje cevi, ispitivanje cevi, zatrpavanje rovova i naravno odradiće se sve revizione šahte i potisne stanice koje budu predviđene projektom - istakao je Vukelić i dodao da je u okviru druge etape projekta previđena izgradnja dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda prigradskim naseljima - Imamo preliminarne informacije da je realizacija projekta u Subotici podeljena u dve etape, u prvoj će biti izgrađna kanalizaciona mreža, a u drugoj će se raditi prečistači otpadnih voda u naseljima Čantavir i Bajmok.

U okviru druge faze „Čiste Srbije“ predviđeno je da se ugradi ukupno 444 km kanalizacionih cevi u osam lokalnih samouprava (Subotica, Sombor, Valjevo, Ćićevac, Doljevac, Ada, Svilajnac, Inđija), za šta je Vlada Srbije obezbedila nešto više od 213 miliona evra. Po najavama ministra Gorana Vesića, iduće godine biće rađena i treća faza projekta koji ukupno vredi više od 3,5 milijardi evra.

- U okviru projekta ukupno će se raditi kanalizacija u 73 opštine, na 89 lokacija, 157 postrojenja za preradu otpadnih voda, ukupno oko 5 miliona metara kanalizacionih cevi će biti postavljeno, a oko 2,36 miliona ljudi biće priključeno na kanalizaciju - istakao je Vesić.

Izvor: www.subotica.com

Grad: