You are here

Edukacija i saobraćajni poligon za prvačiće - najmlađi učili o bezbednom učestvovanju u saobraćaju

Edukacija i saobraćajni poligon za prvačiće - najmlađi učili o bezbednom učestvovanju u saobraćaju

11.10.2022. Gradski Savet za bezbednost saobraćaja organizovao je edukacije na montažnom saobraćajnom poligonu za prvake iz osnovnih škola "Jovan Mikić" i "Kizur Ištvan". Đaci prvaci prošli su, u kontrolisanim uslovima, različite prepreke koje ih očekuju i na ulici.

Iz gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja poručuju da ovakve edukacije imaju za cilj da deca od najranijeg uzrasta savladaju pravila ponašanja u saobraćaju, što će doprineti povećanju bezbednosti na teritoriji Subotice.

- Deca su na poligonu prošla raskrsnicu bez saobraćajne signalizacije, kao i raskrsnicu sa semaforima, potom su naučili osnovne saobraćajne znakove, kao i osnovna pravila ponašanja koja moraju da poštuju svi učesnici u saobraćaju. Takođe, na poligonu su ucrtane prodavnica, pekara, škola i kuća pa je svaki đak dobio zadatak da na primer dođe od škole do pekare. Mi smo kontrolisali na koji način oni prelaze tu relaciju i učili ih da gledaju levo - desno- levo, da se obavezno zaustave pre stupanja na kolovoz i slično – objašnjava Srđan Vuković, koordinator akcije.

Poligon su prošli svi đaci prvaci, odnosno pet odeljenja prvaka u OŠ "Jovan Mikić".

- Ovo je sjajna prilika da deca u kontrolisanim uslovima na praktičan način nauče kako da se ponašaju u određenim situacijama u saobraćaju – kaže Danica Pavićević, učiteljica u OŠ "Jovan Mikić".

Iako je već savladao osnovna pravila ponašanja u saobraćaju, đak prvak Relja Patarčić kaže da je poligon bio idelana prilika da ponovi odavno usvojeno gradivo, jer još uvek ne izlazi na ulicu bez pratnje odraslih.

- Kada sam pešak treba da se krećem trotoarom. Prelazim ulicu kada se upali zeleno svetlo na semaforu, a kada je crveno ne smem da pređem. Ako se slučajno desi da se upali crveno svetlo dok prelazim ulicu, ne smem da stanem niti da se vraćam, već se moram ubrzati i što pre skloniti sa puta - istakao je Relja.

Izvor: www.subotica.com

Grad: