You are here

Zajednička predstava pulskog i subotičkog pozorišta premijerno izvedena u Puli

06.06.2023. Još uvek pod utiskom premijere „Kabarea Jugoslovenke“ koja je odigrana prošle nedelje, subotičko Narodno pozorište izazvalo je ovacije još jednom premijerom, ovog puta na sceni Istarskog narodnog kazališta u Puli. Nušićeva komedija "Narodni poslanik" privukla je veliku pažnju i oduševljenje publike.

„Dostižemo uspeh za uspehom i izuzetno se radujem što smo kvalitetom naših predstava i s dvema premijerama u kratkom vremenskom periodu potvrdili našu poziciju na pozorišnoj mapi regiona. Narodni poslanik je rezultat saradnje dva pozorišta, što je nešto sasvim novo i senzacionalno za rad Narodnog pozorišta, na šta sam izuzetno ponosan“, izjavio je direktor ove kulturne institucije, Miloš Nikolić.

Branislav Nušić je autor ove popularne satirične komedije „Narodni poslanik“, koju je napisao još kao devetnaestogodišnjak 1885. godine. Zbog kritike vlasti, dugo nije bila izvođena niti objavljena. Prva izvedba je bila 1896. godine, a štampana je tek 1924.

Iako se radnja originalne Nušićeve komedije odvija u provinciji krajem 19. veka, ovo čuveno delo naše književne tradicije savršeno se uklapa u današnje vreme. Rediteljka Snežana Trišić ističe da se nismo mnogo udaljili od problema koje je pisac obradio u svojim delima. Rad na predstavi bio je veoma intenzivan i inspirativan zahvaljujući odličnom autorskom timu s kojim često sarađuje, kao i izuzetnom glumačkom ansamblu. Snežana Trišić je sarađivala s delom ansambla dok je bila rediteljka Narodnog pozorišta Subotica od 2012. do 2015. godine. Ona je istakla da je sa ovom ekipom na neki način rasla i formirala se kao pozorišna rediteljka, pa joj je ovaj proces višestruko značajan i uzbudljiv kako profesionalno, tako i emotivno.

Na premijeri u Puli, publika se smejala izvanrednim bravurama Milana Vejnovića, Minje Peković, Ljubiše Ristovića, Srđana Sekulića, Vladimira Grbića, Igora Grekse, mladih zagrebačkih glumica Vini Jurčić i Irene Tereze Prpić, dok je Luka Mihovilović, glumac INK-a, koji je poznat i subotičkoj publici, plenio svojim nastupom. Nakon ogromnog uspeha u petak, u subotu je održana prva repriza „Narodnog poslanika“ u Puli, a u Subotici je planirana za jesen. Nakon toga, predstava će ostati na redovnom repertoaru oba pozorišta.

Grad: