You are here

Nagrađeni najbolji projekti predstavljeni na 15. „Projektnoj nedelji“

Nagrađeni najbolji projekti predstavljeni na 15. „Projektnoj nedelji“

30.05.2023. Sudeći po projektima subotičkih osnovaca i srednjoškolaca, predstavljenih na ovogodišnjoj, petanestoj po redu „Projektnoj nedelji“ naš grad i država ne moraju da brinu za budućnost nauke, tehnike i obrazovanja.

Pred žirijem nije bio nimalo lak zadatak da 110 izloženih učeničkih ideja izabere najbolje. U kategoriji „Primenjena automatizacija i robotika“ prvo mesto pripalo je projektu „Smart house“, čiji su autori Andrej Kovač i Filip Šimon, učenici TŠ „Ivan Sarić“.  Odmah iza njih bila je „Led kocka“ Alena Poljakovića i „Uređaj za testiranje kvaliteta vazduha“ Ivana Milodanovića, takođe đaka TŠ „Ivan Sarić“.

U kategoriji „Uređaji, proizvod, sklopovi, makete“ najbolji je bio „Fenix sto“ Lane Solak, Milice Tikvicki i Andree Horvat, učenica Politehničke škole, kojima je pripala i nagrada publike. U istoj kategoriji drugo mesto osvojio je „Guseničar sa topom“  Aleksandra Cindrića iz TŠ „Ivan Sarić“, a treće „Termički električni stirling motor“  Olje Ambruš, Anamarije Mamužić i Teodore Nikić iz Politehničke škole.

Video igra „Paper Sharp“ Luke Pavićevića, Miloša Ristića i Stefana Jovičića najbolja je u kategoriji „Informatika“.  Iza nje su „Chateo“ Kekenj Sabolča i „Strange Chamber“  Tot Žolta, a svi nagrađeni su đaci TŠ „Ivan Sarić“.

U selekciji „ Aktivnosti, događaji, društveni angažman...“  za najbolji rad proglašen je „Pocket bike“ autora Nemanje Božića, Branislava Vukovića i Veljka Lalića iz TŠ „Ivan Sarić“.  Diplome za drugo i treće mesto dobili su projekti Hemijsko-tehnološke škole  „Veseli pilići“ Dunje Drobac, Milice Vujnović Bukvin i Sare  Milosavljević i „MANGG“  Natalije Strajnić i Alekse Bojanića.

Među osnovcima najbolji projekat „EduCompass“  napravili  su Mateja Srejić (OŠ „Sonja Marinković“) i Marko Popović (OŠ „Ivan Goran Kovačić“) . Bogdan Kovačević iz OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta napravio je „Pametan štap za slepe i slabovide“  a njegov školski drug Darijan Janečić „Automatizovan uzgoj rasada“.  Nagrada za najmlađe učesnike pripala je vrtiću „Bubamara“ i Nemanji Spajiću iz OŠ „Matko Vuković“.

Projekti gostujućih škola ocenjeni su onlajn a prva nagrada je pripala „Automstizovanom rashladnom uređeju sa Peltier  modulima“ Ivana Gavrilovića iz Tehničke škole Užice. „Izrada letnjeg amfiteatra“  Ivana Vasića, Nikole Rankovića i Adama Šabanija iz Srednjestručne škole iz Kragujevca osvojila je drugo mesto a treće „Regulacija broja obrtaja motora pulsnom modulacijom“ Andrije Lepojevića i Veljka Stojanovića iz Tehničke škole iz Vlasotinca.

Suorganizator „Projektne nedelje“ već šest godina je Poslovni inkubator Subotica, koji podržava ideje i projekte subotičkih đaka.

Više pročitajte na www.subotica.com

Grad: