You are here

"Dani pčelarstva" u toku - dostupni med i mnogi proizvodi od meda

Po 26. put, pčelari su se okupili u centru grada, gde će svi zainteresovani imati priliku da degustiraju i kupe ne samo med, već i različite proizvode od meda koji su korisni u prevenciji i borbi protiv različitih bolesti. Sajam će trajati do nedelje.

Iako ova godina nije donela izuzetno obilan med, što se tiče količine meda koji su pčele mogle da prikupe, može se smatrati prosečnom. Ipak, ovogodišnji "Dani pčelarstva" privukli su pažnju izlagača.

"Ovaj sajam ima izuzetno dugu tradiciju, ovo je već 26. put. Na sajam su došli izlagači iz Vojvodine i drugih delova Srbije, kao i iz Rumunije i Mađarske, i ukupno ih ima oko 20. Bagrem, koji je obično najtraženiji, i lipa, nisu doneli velike prinose ove godine, ali su uljana repica i suncokret bili veoma uspešni. Najvažnije je da imamo dovoljno meda, jer su pčele obavile svoj deo posla", izjavio je Dragoljub Marić iz Udruženja pčelara "Pčela".

Cene meda su ostale nepromenjene ili su blago porasle u poređenju sa prošlogodišnjim cenama, što je očekivano s obzirom na opšti rast cena i veće troškove proizvodnje.

"Cene su se neznatno povećale, što je očekivano zbog rasta troškova proizvodnje. Međutim, taj rast nije tako dramatičan kao kod drugih namirnica. Što se tiče prodaje, očekujemo da će ljudi postepeno prihvatiti proizvode koje nudimo, kao što je kremasti med", izjavio je Aleksandar Dimitrijević iz Kikinde. On je dodao da se neki ljudi i dalje oslanjaju na tradicionalne metode za ocenu kvaliteta meda, ali da je analiza jedini ispravan metod koji daje pravi kvalitet, uz potvrdu istog. Svaki kupac takođe ima mogućnost da proba med i sam oceni njegov kvalitet.

Jedan od izlagača, koji se pčelarstvom bavi ne samo kao hobijem, već i kao zanimanjem, izjavio je da je prodaja malo usporenija trenutno, ali da očekuje da će se poboljšati tokom hladnijih dana.

"Već preko 20 godina prisustvujemo 'Pčelarskim danima', moja supruga i ja smo pčelari. U poslednje vreme, prodaja ide malo sporije, ali očekujemo bolje rezultate tokom jeseni i zime. Imamo vernu klijentelu u Subotici, gde smo prisutni već duže vreme", rekao je Milenko Mirković iz Rume.

Takođe, pčelar iz Bačke Topole, Goran Počuča, potvrdio je da vremenski uslovi nisu bili idealni za pčelare ove godine.

"Imamo u ponudi pet vrsta meda, ali zbog nedostatka bagrema i lipe ove godine, nudimo prošlogodišnji bagremov i lipov med. Pčele su premeštene na pašu lipa na Fruškoj gori i bagrem u okolini Valjeva, dok se na našem terenu gaji uljana repica i suncokret, koji su uvek pouzdaniji. Jedan siguran način za ocenu kvaliteta meda je njegova kristalizacija. Najbolje je kada neko ima iskustva i zna kakvog je ukusa svaka vrsta meda, onda može da proceni kvalitet. Međutim, ako neko nije upoznat, kristalizacija je najbolji pokazatelj. Na primer, suncokretov med se prodaje u prirodnom stanju, dok se bagremov uglavnom traži u tečnom stanju", istakao je Počuča.

Izvor: www.subotica.com

Grad: