You are here

Subotica

Uz pomoć akcije „Solidarni obrok“ podeljeno 600 obroka socijalno ugroženim građanima

Najugroženijim stanovnicima Subotice je u proteklih šest vikenda podeljeno nešto više od 600 kuvanih obroka, u organizaciji „Četvrte Mini Jugoslavije“ zajedno sa akcijom „Krov nad glavom“.

Krajem novembra su humanitarci akcije „Solidarni obrok“ započeli pripremu i podelu toplih obroka svakog vikenda na adrese 130 najugroženijih građana.

Pored organizatora pomoć su ponajviše pružali volonteri, a bilo je i dosta onih koji su odlučili da pomognu finansijskim putem.

Započet proces vakcinacije građana protiv korone virusa

Za vikend je u prostorijama Ambulante broj 7 Doma zdravlja započet proces vakcinacije vakcinom proizvođača „Fajzer-Biontek”.

Prvu dozu vakcina je ukupno primilo 35 najstarijih građana Subotice.

Građani se slažu da je vakcinisanje najsigurnije rešenje protiv korone virusa, i da je to jedini način da se izađe iz ove krize.

Građani imaju mogućnost prijave elektronskim putem, dok će mlađa populacija moći da izvrši prijavu za starije građane koji nemaju sredstva za prijavu.

Otvoreni bazeni i za rekreativce

Nakon proglašavanja Vanrednog stanja u Subotici, zbog pogoršanja epidemiološke situacije,  krajem novembra su zatvoreni bazeni u Dudovoj šumi i na Prozivci.

Zbog značajnog poboljšanja situacije, prošle sedmice su otvorena oba sportsko – rekreativna centra i za rekreativce.

Što se tiče radnog vremena bazena u Dudovoj šumi, ono će biti kao i ranije dvokratno, od ponedeljka do petka od 6-7 i 30 i od 11 do 17 časova, odnosno vikendom od 6 do 7 i 30 i od 11 do 19 časova.

Nazire se rešenje za otvaranje apoteke u Malom Bajmoku

Problem stanovnika Malog Bajmoka, koji gotovo godinu dana nemaju gradsku apoteku, uskoro bi mogao da bude rešen, budući da je u planu da se postojeći poslovni prostor renovira i u njemu otvori apoteka „Galen pharm“, koja je zakupila ovaj objekat od subotičke apoteke.

Iako je u septembru 2019. godine u Malom Bajmoku otvoren ogranak „Apoteke Subotica“, uvođenjem vanrednog stanja i proglašenja epidemije korona virusa u našoj zemlji, objekat je nakon samo nekoliko meseci rada zatvoren, od kada stanovnici Malog Bajmoka na raspolaganju imaju samo jednu privatnu apoteku.

Podrška slobodnim umetnicima veoma važna

Iz ovogodišnjeg gradskog budžeta za kulturu namenjeno je više od 590 miliona dinara, što je više od 9,3 odsto ukupnog obima gradske kase. Subotica se prema izdvajanju sredstava za kulturu nalazi na samom vrhu u Srbiji. Sredstva su namenjena kako za tradicionalne manifestacije, tako i za nove razvojne projekte, kulturni delatnici, pre svega slobodni umetnici mogu da očekuju pomoć i podršku Grada.

Uz nedostatak publike, veliki problem mnogih kulturnih delatnika su i uslovi rada. Pre svega, tu su glumci i zaposleni u Narodnom pozorištu, koji deceniju i po čekaju svoju kuću.

Početak drugog polugodišta za đake uz snižene mere

Drugo polugodište za učenike osnovne i srednje škole počelo je u ponedeljak, 18. januara. Prema odluci kriznog štaba đaci će nakon dužeg perioda ponovo sesti u školske klupe.

Učenici će pohađati nastavu kao i na početku ove školske godine, a to podrazumeva da će učenici osnovne škole ići svakog dana u školu podeljeni u dve smene, dok će učenici od petog do osmog razreda svakog drugog dana. Za srednjoškolce je pak drugačiji raspored, obe polovine razreda će pohađati nastavu svake druge nedelje.

Fudbaleri Spartaka Lazar Tufegdžić i Mihajlo Ivančević dobili poziv reprezentacije

Reprezentacija Srbije će na turneju u Ameriku putovati sa privremenim rukovodstvom Fudbalskog saveza Srbije. Selektor mlade reprezentacije Srbije je Ilija Stolica koji će u SAD voditi nacionalni tim sastavljen od igrača  iz domaćih superligaških klubova. Poziv su dobila i dva igrača prve ekipe Spartaka, Lazar Tufegdžić, najbolji strelac i prvi asistent „golubova“ i Mihajlo Ivančević, koji se ove sezone istakao odličnim igrama na svojoj poziciji centralnog beka.

Stranice

Subscribe to RSS - Subotica