You are here

Google predstavio svedeniji Android 10 (Go edition)

Google je 3. septembra predstavio svoju najnoviju verziju Android platforme - Android 10. Sada je kompanija ozvaničila i veliki broj novih funkcija za Android 10 (Go edition) koji predstavlja svedeniju verziju platforme, namenjenu telefonima koji nemaju najjače specifikacije.

Kompanija je objavila da je ova verzija Android Go platforme za 10% brža u pokretanju aplikacija u odnosu na Android 9 (Go edition). Pored ovoga, implementiran je Adiantum - koji predstavlja metod enkripcije za uređaje koji nemaju specijalizovan hardver koji efikasno vrši enkripciju lokalnih podataka. Google veruje da će Adiantum omogućiti telefonima sa ovom verzijom operativnog sistema da imaju isti nivo sigurnosti podataka kao i standardni Android uređaji, bez kompromitovanja performansi.

Google je takođe investirao sredstva u omogućavanju da svedenije verzije popularnih apliakcija sa Play Store-a nađu svoje mesto na uređajima koji koriste Android Go. Google Go je jedna od ovih aplikacija, koja je nedavno omogućena na svim uređajima. Tu su još i YouTube Go i Gallery Go. Sa ovim aplikacijama, fokus je na obezbeđivanju boljih performansi u oblastima koje imaju slabiju internet konekciju, dok je veličina aplikacija zadržana na minimumu.
Implementirane su i neke značajnije izmene u aplikaciju za pretragu, kao što je mogućnost čitanja naglas teksta koji se prevodi preko prenosa uživo kameroma na Google Lensu. Gallery Go, s druge strane može da radi oflajn i koristi machine learning za prepoznavanje lica.

Google je takođe objavio i neke statističke podatke za Android Go. Tokom poslednjih 18 meseci, preko 500 proizvođača jer objavilo više od 1600 Android (Go edition) uređaja. Među ovim uređajima su i Samsung A2, Xiaomi Redmi Go, Tecno Spark 2 i Mobicel Astro, a čine preko 80 procenata ukupnog tržišta Android telefona iz donjeg segmenta. U nekim zemljama, ovi telefoni su dostupni i po cenama od 27 dolara.
Izvor: www.benchmark.rs