You are here

Podignut spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

Spomenik Ivana Antunovića

Ispred katedrale Svete Tereze Aviljske, u prisustvu zvaničnika Srbije i Hrvatske, danas je otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću. Podizanje spomenika iniciralo je Katoličko društvo „Ivan Antunović“ uz podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Kao izaslanik predsednika republike Aleksandra Vučića, otkrivanju spomenika priustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je  govorio o istorijskom značaju biskupa Antunovića kao važnoj ličnosti svog vremena koja je ostavila dubok trag, a čiji će spomenik od danas biti jedno od trajnih obeležja grada Subotice.

Njegov rad je uzor za buduće vreme. Biskup Antunović je bio ličnost koja je, poput mnogih drugih ličnosti iz zajedničke istorije Srba i Hrvata  u vremenu Austrougarske, stvarala  dela kojima se i danas moramo vraćati. Izazovi 21. veka su takvi da nas upućuju na zajedničko delovanje, na promišljeniji rad  i međusobno bolje razumevanje  Srba i Hrvata. Nadam se da će otkrivanje  spomenika, kao i sutrašnji događaj kada će Hrvatskom nacionalnom savetu biti predata rodna kuća bana Jelačića, označiti jednu vrstu puta prema uzorima koji su ostavili ljudi poput Ivana Antunovića, generala Stratimirovića, patrijarha Rajačića, bana Jelačića i mnogih drugih koji su radili na zajedničkim vrednostima, koje u vremenu pred nama moramo uzeti kao vrednosti vodilje – poručio je pokrajinski premijer Igor Mirović.

Govoreći o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Mirović je podsetio da se stalno vode dijalozi sa predstavnicima Hrvata na nivou Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i nivoima  lokalnih samouprava.

Naš cilj je da budemo krajnje konkretni i otvoreni. Takvi dijalozi su i vođeni, sa puno praktičnih stvari u domenu jezika, pisma, institucija, samobitnosti i uopšte prava hrvatske nacionalne manjine. Na manjinskim zajednicama je da kažu šta je potrebno da uradimo i ja sam uveren da je Republika Srbija spremna da zahteve razmotri i preduzme konkretne korake na poboljšanju položaja hrvatske manjine u Srbiji – istakao je Mirović. - Mnogo je urađeno u proteklih godinu dana i to je put kojim moramo da idemo, kao što postoje i mnoge stvari u položaju Srba u Hrvatskoj koje dijalogom mogu da budu rešene. To je zajendički proces kome moramo prostupati brže i konkretnije i predstavlja neku vrstu misije u budućnosti.

Po mišljenju Gordana Grlića Radmana, ministra spoljnih i ekonomskih odnosa Hrvatske, podizanje spomenika Ivanu Antunoviću, čije ime je ispisano na tri jezika, je paradigma suživota za koji se biskup zalagao.

Ovo je veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji, jer posle 30 godina hrvatska zajednica po prvi put  podiže samostalno jedan spomenik i to biskupu Ivanu Antunoviću, koji je bio velika istorijska ličnost za Hrvate u Srbiji – istakla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. - Drago nam je kada radost sa nama dele i Hrvatska i Srbija. Podizanjem ovog spomenika želimo da  delimo sve vrednosti koje je delio i sam biskup a to je da čuvamo  svoju tradiciju jezik i veru a isto tako  da negujemo vrednosti zajedništva.

Izvor:www.subotica.com

Grad: