You are here

Novih šest stipendiranih mladih talenta

Stipendija za mlade intelektualce

U školskoj 2020/2021. godini dobitnici stipendija za izuzetno nadarene učenike i studente Ministarstva prosvete su Nikola Đuketić, student Medicinskog fakulteta, mladi Ognjen Tešić, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“, Luka Kureljušić, Đorđe Njegić i Vladimir Vrbica, studenti osnovnih studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, i Nenad Bunčić, student master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Naš sugrađanin Nikola Đuketić, student medicine, istakao je da ništa nije teško za one koji su voljni, koji žele i vole to što rade.

Osnovni uslov za dobijanje stipendije je ostvarenih 120 ESP bodova i minimalan prosek od 9,00 za studente odnosno nagrada na republičkom takmičenju za učenike.

Uz to, kandidati se rangiraju i na osnovu ostvarenog zbira na standardizovanom psihološkom testu kognitivnih sposobnosti, sastavljenom od 15 specifičnih testova, prevashodno intelektualnih sposobnosti, memorije, odlučivanja, pažnje, kombinatorike i socijalne inteligencije.

Osvojiti stipendiju je veliki uspeh za svakog izabranika ponaosob, pošto potvrđuje da ocene ponekad nisu pravo merilo znanja, već da postoje i drugi faktori koji određuju veštine i mogućnost zaključivanja.

Učenici i studenti koji su tokom tekuće školske godine zadržali traženi prosek, naredne školske godine su automatski stekli pravo na nastavak stipendiranja, kao što su naši mladi sugrađani Andrej Jakovljević, Igor Engi, Nikola Sadovek, Teodor Sakal Francišković, Stevan Dulić i Martin Neorčić, o kojima smo ranije pisali.

Grad: