You are here

Saveti za veliko jesenje sređivanje kuće

Sezonsko spemanje kuće obavljamo obično u proleće i jesen, kad je vreme najvećih temperaturnih promena, i kad, osim što menjamo i sklanjamo garderobu i pripremamo se za novu sezonu ili možda letovanje, kad nećete možda ni biti tu neko vreme. Ako preko radne nedelje nemate vremena za veliko jesenje čišćenje i sređivanje kuće, jedan vikend u oktobru rezervišite za ovaj važan posao. Iako je vreme varljivo, valjalo bi da polako počnete da vadite toplu, jesenju garderobu i da letnje stvari odložite do iduće godine. 

NE KVASITE DRVENE PODOVE

Drveni podovi i vrata brzo se prljaju. Što ih više čistite, to im se brže skida sjaj, pa su onda i podložniji prljanju, te bi valjalo da ih s vremena na vreme premažete nekim sredstvom koje sadrži vosak.
Prilikom čišćenja podnih obloga, bilo da je reč o parketu ili laminatu, vodite računa o tome koliko vode koristite jer je ona najveći neprijatelj podova. Najbolje je da za njihovo čišćenje koristite gotove proizvode koji su uglavnom napravljeni na bazi voska. Takođe, vodite računa i o tome od kog materijala su napravljene krpe za brisanje laminata. One od mikrovlakana upijaju mnogo vode, pa bi zato bilo bolje da koristite pamučne.

ČIŠĆENJE DRAPERIJA I PRANJE ZAVESA

Sve draperije skinite, istresite prašinu i operite ili odnesite na hemijsko čišćenje. I zavese prvo istresite, uklonite eventualne fleke, pa operite ručno ili mašinski u zavisnosti od materijala od kojeg su sašivene. Zavese od pamučnih materijala ili mešavine vlakana perite u mašini, na nižoj temperaturi, sa vrlo slabom centrifugom. Čipkane zavese perite ručno, nemojte ih rastezati i prejako cediti, ostavite da otkaplju na sušaču pa ih prostrite na ravnu površinu da se osuše. Zavese je najbolje okačiti blago vlažne.

TEMELJNO OPERITE ASPIRATOR

Sigurno ste se i sami već više puta iznervirali zbog lepljivog sloja prljavštine koja se zadržala na aspiratoru. Bar jednom godišnje istrljajte uprljanu površinu krpom natopljenom u rastvor deterdženta za mašinsko pranje posuđa. Vodootporne filtere slobodno perite u mašini za posuđe.

BRISANJE PRAŠINE

Obrišite prašinu sa lustera, garnišni, knjiga, ukrasa i polica. Najbolje sredstvo za brisanje prašine je, po mišljenju mnogih, krpa od mikrofibera. Za manje pristupačne delove, koristite praška kojeg ste, posle pajanja, oprali i osušili. Ustanovite svoj sistem kako biste prešli sve površine. Profesionalci obično počinju od ulaza u prostoriju i kreću se u pravcu kretanja kazaljke na satu. Pri tome, uvek počnite od vrha - na primer, najviše police, ka dnu. Na kraju obrišite prašinu s biljaka, koristeći meku vlažnu krpu. 

Još jedna preporuka je da povedete računa o hemiji koju koristite za čišćenje i da ne preterujute sa previše jakim sredstvima, jer će i ona blaža obaviti posao, što se pogotovo odnosi na domaćinstva sa malom decom i kućnim ljubimcima, jer znamo da oni najviše vremena provode na podu, a sva ova sredstva su otrovna. Najbolje je da u tom trenutku budu negde van kuće, dok ne završite sa čišćenjem, jer će tako i Vama biti dosta lakše.