You are here

Marketing strategije za bolje poslovanje

Verujemo da ste vec iščitali veliki broj marketing strategija i da mislite da se na kraju sve vrti oko analiza, statistike i budžeta. Želimo da Vam predočimo i činjenicu da marketing uopšte ne mora da bude dosadan i suvoparan.

Ukoliko želite da se istaknete ili da steknete prednost u svojoj profesiji pripremite dobre marketing strategije koje će Vam pomoći da se razlikujete od konkurencije i približite Vašoj ciljnoj grupi.

Marketing strategije su proces planiranja i koordinacije marketing aktivnosti kako bi se postigli željeni rezultati na unapred definisanim tržištima. Često se pojam marketing poistovećuje sa oglašavanjem, ali to zapravo nije njegov jedini zadatak. Marketing obuhvata i stvaranje proizvoda kojima ćete zadovoljiti potrebe ljudi. Morate biti vešti u otkrivanju novih mogućnosti, tj. pronalaženju novih, nezadovoljenih potreba i želja kupaca.   

Ovo su samo neki od saveta koji Vam mogu pomoći da se bolje i više čuje za Vašu firmu:

- Uključivanje u lokalno udruženje preduzetnika ili u privrednu komoru. To Vam je prilika da pronađete mnoštvo poslovnih prilika

- Web stranica firme je Vaša prilika da budete vidljivi potencijalnim klijentima 24h na dan

- Članci u novinama su dobar način da proširite priču o svom poslu. Što češće prisustvujte događajima gde možete upoznati Vama interesantne ljude.

- Postavite logo firme na Vašu odeću i gde god da se nalazite, Vaša „reklama“ je sa Vama

- Zamolite Vaše zadovoljne kupce da napišu par komentara o Vama i Vašim proizvodima ili uslugama i uključite te rečenice u Vašu reklamu, brošuru ili newsletter.

Bez obzira koju marketnišku strategiju odaberete, važno je da pratite odakle dolaze nove porudžbine i novi klijenti. Slobodno ih upitajte kako su saznali za Vas, kako bi imali uvid koja je strategija marketinga imala najveći efekat.

Izvor: www.biznis.vesti.rs