You are here

Da li je preduzetništvo slobodna odluka ili prinudni izbor?

Nikada nije bilo teže zarađivati novac nego danas. Verovatno su Vam poznate rečenice: „Kako si se odlučio da danas otvoriš firmu? Kriza je. Nesigurno je danas otvoriti preduzeće. Bolje nađi neki posao sa fiksnom platom. Nema narod para. O jadan ti, pa i ti si morao nešto da radiš.“ Dragi čitaoci, možda bi i Vi mogli da navedete još neke druge varijante ovih izjava.

Ipak, da pogledamo preduzetništvo iz jednog drugog ugla. Kada želim da donesem neku odluku i da formiram mišljenje, tada se rukovodim sa jednom jednostavnom tehnikom analize. U ekonomiji se to zove SWOT analiza, odnosno analiza prednosti, nedostataka, šansi i opasnosti date situacije. Lično, ovu analizu koristim i kod raznih životnih situacija i za nju je potreban pre svega zdrav razum i iskrenost pri davanju odgovora.

Hajde da analiziramo kako je danas biti preduzetnik.

Prednosti: SLOBODA odluke, raspored vremena, kretanja, formiranje cene, izbor kupaca, izbor tipa posla. Zarada je moja, radim koliko mogu i želim, imam više vremena za porodicu i za svoj hobi.

Nedostaci: Priliv novca nije uvek predvidljiv, prvih par godina je vrlo teško izgraditi krug kupaca, potrebno je stalno učiti i biti u top formi, odgovarati za rad svojih zaposlenih. Nekada moram da se snalazim u situacijama za koje nemam dovoljno znanja.

Šanse: Današnji marketing alati su mnogo jeftiniji, lako je doći do kupaca ako znamo kako. Internet daje bezbroj mogućnosti za rad, granice nestaju, komunikacija je mnogo efikasnija i jeftinija, troškovi se smanjuju.

Opasnosti: Zakonski propisi, nelojalna konkurencija.

VAŽNO je da znamo da šanse i opasnosti dolaze iz našeg okruženja koje možemo iskoristiti ili koje će nas samo usporiti u radu, ali prednosti i nedostaci isključivo zavise od nas samih. Na to nema uticaja ni država, ni porodica, ni prijatelji.

Čovek je sklon videti samo loše i često se fokusira na negativnosti, pa tada zaboravlja sve dobro što ga je zadesilo. Preduzetništvo je sinonim za slobodu u svakom pogledu. Ima samo jednu manu: ODGOVORNOST. Slobodu možemo doživeti samo kada smo odgovorni za svoje odluke, postupke, pa čak i misli i stav kojim se rukovodimo.

Vratimo se na prvo pitanje -  Da li je preduzetništvo slobodna odluka ili prinudni izbor? Odgovor zavisi od toga kako ćemo nastaviti ovu rečenicu. Ukoliko ta rečenica sadrži našu odgovornost onda je to put koji donosi uspeh.

Za odgovornost je potrebna hrabrost, poniznost, istrajnost, vizija i odlučnost. Sve drugo je stvar učenja i iskustva.

 

Jasminka Grunčić

poslovni trener i NLP trener

autor trening koncepa „Update Your Business“