You are here

Svečano je otvoren 27. Evropski filmski festival

27. Evropski filmski festival

Našoj divnoj glumici Mirjani Kerjanović dodeljeno je priznanje „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji u bioskopu Eurocinema  na svečanom otvaranju 27.Evropskog filmskog festivala.

Svoje mesto u visokom društvu, gde su Miki Manojlović, Mira Banjac, Milena Dravić i još dosta velikih glumaca, zauzela je kao 41.dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“. Mirjana je istakla da je veoma ponosna na svoj rad u trajanju od 40 godina. Smatrala je da nije dovoljno atraktivna za glumu, ali se ispostavilo da je zahvaljujući filmu „Petrijin venac“ bila svesna svojih sposobnosti, a tako i dospela na scenu poznatih glumaca. Kako kaže za nju je gluma produženo detinjstvo i način da svet postane svet u kome sam nastavila da živim na sceni. Kada je pitaju koja nagrada joj je najdraža, kaže kako su joj sve veoma važne, ali tako smatra da je najvažniji uspeh da glumac istraje.

Takođe je svečanom otvaranju trebala da prisustvuje i mađarska rediteljka Ildiko Enjedi. Njen dolazak je sprečio obavezan karantin, ali svakako će joj nagrada biti uručena naknadno.

Gradonačelnik Stevan Bakić je prisustvovao i pozdravio domaćina i posetioce filmskog festivala. Čestitao je organizatorima na ostvarenju skoro svi planova za ovaj festival, uprkos prisutnoj pandemiološkoj situaciji.

Zavesu takmičarskog programa podigla je premijera filma Darka Bajića „Ime naroda“, koji govori o velikoj i nezaboravnoj ličnosti srpskog naroda, Svetozaru Miletiću. Ovim filmom, posle više od jednog veka, naše društvo se odužuje Svetozaru Miletiću, njegovoj ćerki Milici i svima onima koji su pratili njegov primer borbe za slobodu i prava svog naroda. Jer samo slobodni i ravnopravni narodi znaju da stvaraju umetnost zajedno.

Program za ovu godinu je zadivljujući. Festival će trajati do 18. septembra (petak), a ljubitelji filma moći će da uživaju u više od stotinu dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova, koji će biti prikazani u bioskopima „Eurocinema“ i „Aleksandar Lifka“  u Subotici i „Abazija“ na Paliću.  Tokom festivala važiće sve mere koje važe i u drugim biskopima – obavezno nošenje maski, distanca, a zabranjeno je i unošenje hrane i pića.

Grad: