You are here

Intervju: Zoltan Kokai, Atila Etveš i Ištvan Danka - MZ "Radanovac" - Subotica

MZ "Radanovac", Subotica
MZ "Radanovac", Subotica
MZ "Radanovac", Subotica
MZ "Radanovac", Subotica

Mesna zajednica "Radanovac"- problemi i ciljevi

Prilikom posete mesnoj zajednici "Radanovac" primili su nas predsednik saveta gospodin Etveš Atila i gospodin Kokai Zoltan član skupštine i predsednik mesne zajednice u poslednjih šest godina.

O tome šta je urađeno u toku 2014. godine i koji radovi su u toku u 2015. godini govorio je gospodin Kokai. „U toku prošle godine asfaltirali smo dve ulice na teritoriji mesne zajednice Radanovac, i to  Temerinsku i Zelenu ulicu, a ravnali smo sa grederom više km ulica. Livadsku ulicu smo u dužini od 100 m i posuli tucanikom, zatim posuli smo tucanikom ulicun Kestenova oko 400 m, kao i ulicu Bratstva i Jedinstva oko 100m, zatim deo Palmine ulice od Peščarine do Livadske ulice oko 800 m. Pre par godina smo počeli postavljanje pečuraka na autobuskim stajalištima, a u tom projektu glavni dionatori su: Subotica trans, Direkcija za izgradnju grada i pojedini privatnici. Trenutno je ostala samo jedna autobuska stanica koja nema pečurke, a to nam je u planu za sledeću godinu." Kokai je još dodao da u mesnoj zajednici "Radanovac" JP Čistoća i zelenilo ne kosi travu, pa se mesna zajednica organizovala i  zaposlila jednog radnika koji radi svaki dan puno radno vreme, kosi travu na zelenim površinama i skuplja smeće, dok troškove benzina i radnika snosi Grada Subotica. Član Skupštine nastavio je rečima: "Među prvima smo dobili plastične kante za odlaganje smeća i jedan veliki kontejner. Što se tiče rasvete na ulicama pre par godina su sve sijalice promenjene u štedljive sijalice, a prošle godine smo uspeli da rešimo problem rasvete i oko same mesne zajednice u čijem krugu se nalazi i pošta i dečije obdanište. Produbili smo kanale za odvođenje podzemnih voda. U Kestenovoj ulici smo postavili cev sa koje se može prepumpavati voda kada dođe do podizanja nivoa podzemne vode. Obnovljena je dizvola za izgradnju kanalizacione mreže za nekoliko km, jer projekat za izgradnju već imamo završen. Prošle godine smo još uradili oko 800 m vodovodne mreže u ulici Venac Bratstva i Jedinstvo. U toku ove godine smo uložili sredstva u rekonstrukciju Doma Kulture. Promenjeni su svi prozori i vrata, izgradili smo klupe za sedenje. Za klupe smo nabavili materijal, a na osnovu dobrovoljnog rada od 300 časova uspeli smo ih sastaviti, i tako možemo održavati druženja u Domu." Na kraju Kokai je još rekao da se u mesnoj zajednici često organizuju humanitarne akcije prikupljanja odeću i hrane, a svake godine se prikupe i sredstva za novogodišnje paketiće i na taj način se obraduje 120 mališana. 

Predsednik saveta gospodin Etveš Atila nam je ovom prilikom izložio planove i ciljeve za ovu mesnu zajednicu : “Što se tiče planova za narednu godinu, planiramo postaviti i preostalu pečurku na autobuskom stajalištui na taj način biće pokrivena sva stajališta u mesnoj zajednici. Zatim, nastavićemo sa rekonstrukcijom Doma Kulture, obnavljanjem, odnosno sanacijom fasade, zatim ćemo napraviti kuhinju i promenićemo rasvetu i popravi krov." Etveš je još rekao da je jedan od prioriteta izgradnja kanalizacije kroz glavne ulice, a zatim i kroz sve sporedne ulice, au planu je i povezivanje MZ Radanovac sa Makovom Sedmicom atarskim putem u dužini ukupno oko 4,5 km, zatim je rekao da se planira asfaltiranje slepog kraka Palmine ulice i nabavka pumpi koja će izpumpavati vodu, radi sprečavanja prodiranja podzemnih voda.” Atila Etveš  je na kraju najavio druženje penzionera pod nazivom Sunčana Jesen Života, koje će se održati u Domu Kulture Radanovac.

Posle tih razgovora posetili smo i jednog građanina mesne zajednice, gospodina Danka Ištvana, starosedeoca ove mesne zajednice, koji je vlasnik jedne radnje i pitali smo ga da nam nešto kaže o tekućim problemima u ovoj MZ. Ištavn je rekao da je jedan od najvećih problema u ovoj MZ rad ambulante, s obzirom da je Radanovac nastanjen mahom penzionerima, a ambulanta radi samo tri dana u nedelji i građani su primorani ići kod lekara na Palić. Po rečima sagovornika drugi veliki problem je nedostatak apoteke na ovoj teritoriji, pa su građani prinuđeni ići po lekove na Palić ili u grad. Ištvan se u nastavku razgovora požalio na situaciju da dečije obdanište i kancelarija MZ koriste isti ulaz i to nije dobro zbog činjenice da građani dolaze u prljavoj obućia deca tu prolaze u obući koju nose u boravkui on smatra da bi trebalo napraviti poseban ulaz za građane. Danka Ištvan je na kraju pohvalio  dosadašnji rad funkcionera mesne zajednice i rekao da postoji očigledan pomak u rešavanju tekućih problema a to su asfaltiranje ulica, postavljanje kućica na autobuskim stajalištima i uređenje Doma Kulture a čak je i gradonačelnik obišao MZ i uputio pohvale za izvršene radove.

Grad: