You are here

Intervju sa: Igorom Preradovićem, Dušanom Simićem, Sinišom Šarčevićem i Stevanom Sičem - MZ "Gat" - Subotica

MZ "Gat" - Subotica
MZ "Gat" - Subotica
MZ "Gat" - Subotica
MZ "Gat" - Subotica

Mesna zajednica „Gat „ problemi i  rešenja 

Prošlog utorka 06.10.2015. godine posetio sam mesnu zajednicu “ Gat“ i tom prilikom sam razgovarao sa čelnicima mesne zajednice  i sa jednim građaninom te MZ. Prošlog meseca u MZ je konstituisana skupština i izabran je savet MZ. Tom prilikom za predsednika skupštine izabran je Dušan Simić, za njegovog zamenika izabran je Kovač Goran,dok je za predsednika skupštine izabran Igor Preradović, a za njegovog zamenika izabran je Tihomir Jegić i na kraju za sekretara  MZ ponovo  je izabran Siniša Šarčević. Skupština broji petnaest odbornika, a savet pet  članova. Pitali smo gospodina Preradovića za plan rada MZ  do kraja godine.

Preradović je prvo naglasio da će novo rukovodstvo nastaviti sve akcije koje je započelo staro rukovodstvo. “U oktobru organizujemo manifestaciju „Sunčana jesen života“,a u toku je postavljanje trojezičkih tabli u našoj MZ , ali nažalost zbog nedostatka sredstava nedostajaće nam još 200 tabli.“ Predsednik skupštine MZ je još rekao da je sa gospodinom Simićem bio kod gradonačelnika Maglajia i tom prilikom gradonačelnik je obavešten o najvažnijim problemima koje ima MZ „Gat“. Gospodin Maglaji je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ti problemi reše. Zatim smo pitali gospodina  Sič Stavana građanina MZ koji su po njemu najveći problemi u MZ Gat. Prvi veliki problem po njemu je voda koja se u toku kišnih dana sliva sa Somborskog puta u Palmotićevu i Banatsku  ulicu u kojoj se zadržava, odnosno  ulica tada bude potpuno poplavljena. Drugi problem  je da oko dečijeg igrališta u Velebitskoj nema trotoara ili je veoma loš, a pravac od dečijeg igrališta do Somborskog puta nema trotoara.

Pitao sam gospodina Simića, predsednika saveta mesne zajednice, koje je rešenje problema da li postoji mogućnost rešenja problema .Gospodina Simić je na to pitanje dao  konkretan odgovor „ Baš na tu temu smo i razgovarali sa gradonačelnikom i što se tiče slivanja atmosferskih voda u  Palmotićevu  i Banatskoj ulici postoje dva rešenja kratkoročno i dugoročno“. Po njegovom mišljenju kratkoročno rešenje je čišćenje kanala koji se završava na raskrsnici Gundulićeve i Kalora Milodanovića, dok je dugoročno rešenje izgradnja nultog kolektora (velika financijska investicija) čija se izgradnja očekuje da krene za tri godine. Predsednik skupštine MZ je još rekao da se iduće godine očekuje i izgradnja igrališta na Somborskom putu  i to na mestu  gde se  sada nalazi drvena ambulanta. Sekretar MZ gospodin  Siniša Šarčević je govorio o radu starog rukovodstva MZ u 2014.g i delu 2015.g. Gospodin Šarčević je rekao da je u tom periodu stavljen tucanik u delu Kolubarske ulice, zatim su krpljene rupe u Gundulićevoj ulici i vršeno je čišćenje divljih deponija (ugao Mačvanske i Đakovske i ugao Dragojle Jarnjevića i Đakovske.Takođe u prostorijama MZ  odrađena je kablovska instalacija, a obavljeno je i košenje trave u ulazu na Kersko groblje i u Gundulićevoj. Šarčević je još dodao da je u sferi socijalne zaštite vršena podela paketa za socijalno najugroženije (po kriteriju Crvenog krsta), a u domenu zdravstvene zaštite jednom mesečno (svakog prvog utorka u mesecu od 08 časova do 11časova) vrši se za građane MZ kontrola nivoa šećera u krvi i merenje pritiska .Na kraju sam  pitao gospodina Simića i gospodina Preradovića, da li ima još nešto što bi želeli da istaknu. Preradović  i Simić  su se setili  još jednog  gorućeg  problema, a to je otežan dolazak automobilima do centra grada, zbog nemogućnosti ulaska  levo sa Palmotićeve na Beogradski put, već se mora skrenuti desno prema naselju „Prozivka“. Po čelnicima MZ rešenje je u izgradnji kružnog toka,ali za to su potrebna velika financijska sredstva na nivou Subotice.

Ovaj projekat“Mesne zajednice u Subotici (juče,danas,sutra)“ je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada.

Grad: