You are here

Uvedeno vanredno stanje

Uvedeno vanredno stanje

U nedelju, 15. marta, predsednik Republike, predsednica Vlade i predsednica Narodne skupštine Srbije, u skladu sa Ustavom, doneli su Odluku o uvođenju vandrednog stanja. Odluka je stupila na snagu, te su od ponedeljka, 16. marta, zatvorene sve predškolske, školske i visokoškolske ustanove. Vrtići, osnovne, srednje i visoke škole i univerziteti u Republici Srbiji neće raditi do daljnjeg.

Nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje, dok će probni test za malu maturu biti urađen putem nove tehnologije. Posredstvom e-Uprave upis dece u škole i vrtiće odvija se normalno. Kako se navodi, eVrtić će biti dostupan za celu Srbiju, a eUpis u škole će biti aktivan od 1. aprila.

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozovlom. Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će btii stiktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano.

Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Poslodavcima se preporučuje da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće, a ukoliko rad od kuće nije moguć proces rada organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko – tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze.

Vlada Republike Srbije je dala preporuku samoizolacije, bez okupljanja i bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe. Takođe, preporuka za lica starija od 70 godina je da uopšte ne izlaze iz kuće i da za njih mlađi članovi porodice obave što je potrebno. Penzionerima će se odložiti plaćanje svih računa za mesece februar/mart/april, a nakon toga će im se omogućiti da plate bez kamate.

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezifenkcionih sredstava.

Donet je zaključak kojim zabrana javnog okupljanja u zatvorenom smanjuje na 50 ljudi.

Grad: