You are here

Predlog JP “Subotica-trans” za brže dobijanje “D” kategorije

Predlog JP “Subotica-trans”  za brže dobijanje “D” kategorije

Subotičko preduzeće je uputilo nadležnom Ministarstvu da se spusti starosna granica za dobijanje vozačke dozvole “D” kategorije, jer se procenjuje da Srbiji trenutno nedostaje čak 10.000 vozača. Kriza sa vozačima u JP “Subotica-trans” je prošla i trenutno su popunjena sva radna mesta, međutim vozači i dalje odlaze. U Tehničkoj školi “Ivan Sarić” podržavaju takav predlog i kažu da bi to bilo dobro i za prevoznike i za učenike.

Interesovanje za ovim zanimanjem postoji i dalje, pa se čak u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”, u kojoj se vozači godinama obrazuju, traži mesto više, a svakog juna maturira oko 25 učenika. Problem je, međutim, što mladi vozači izlaze iz škole sa “C” kategorijom, dok na polaganje za “D” treba da čekaju tri godine, odnosno dok ne napune 21 godinu.

Kako bi zadržali više vozača, naročito mladih, u „Subotica-transu“ su još prošle godine predložili da se taj put od škole do volana autobusa ili kamiona skrati. Smatraju da bi deca odmah trebalo da dobiju „D“ kategoriju, ali probnu na pet godina, uz određene uslove.

Grad: