You are here

Pravoslavni vernici proslavili Božić uz tradicionalnu seču i paljenje Badnjaka

Pravoslavni vernici proslavili Božić uz tradicionalnu seču i paljenje Badnjaka

Kao i prethodnih godina, srpska pravoslavna crkvena opština i srpski kulturni centar „Sveti Sava“ okupili su veliki broj sugrađana koji se na Badnje jutro zaputili u kelebijsku šumu i šumu na Makovoj sedmici po Badnjak.

Ispred hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, na Badnje jutro, 6. januara, okupilo se mnoštvo automobila mahom okićenih nacionalnim simbolima, te su u koloni pošli u tradicionalnu seču Badnjaka.

Prema predanju, Badnjak predstavlja simbol drveta koje su pastiri doneli Mariji i Josifu kako bi založili vatru i tako ugrejali pećinu u kojoj se rodio Isus. Pravilo je da Badnjak mora da bude mlado cerovo ili hrastovo drvo, koje se pali uoči praznika, a gori sve do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Nakon tradicionalnog obreda osvećivanja Badnjaka, prethodno posečenog tog jutra, usledio je bogat kulturno-umetnički program, kao i loženje Badnjaka.

Na kraju programa održano je i veliko narodno veselje tokom kojeg su građani zaigrali uz taktove starih narodnih izvornih pesama i kola.

Grad: