You are here

Položeni venci junacima iz Prvog svetskog rata

Dan primirja

Povodom 13. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska ušla u Suboticu i donela vesti o pobedi u Velikom ratu i dugoočekivanoj slobodi, danas su položeni venci na spomen ploču na Železničkoj stanici i spomenik „Junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje“ na Puškinovom trgu.

Tačno u 10 časova i 15 minuta srpska vojska predvođena potpukovnikom Antom Živulovićem i majorom Mihajlom Bodijem vozom je stigla u Suboticu.

Srpska oslobodilačka vojska je dočekana od strane srpskog, bunjevačkog i svih slovenskih naroda. Kažu da je to bio nezapamćen doček. Ovaj datum je veoma važan u našoj istoriji i svake godine je sve značajnije obeležavati ga– naglašava Milan Vukelić, predsednik Udruženja boraca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Jedan od potomaka slavnih srpskih dobrovoljaca je i Dragutin Lukić, čiji je deda Obrad Lukić učestvovao u oslobođenju Srbije.

Kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. za pale borce parastos su služili arhijerejski namesnik subotički, protoprezviter Dušan Đukić, i otac Gordan Uvalić, paroh aleksandrovački. Istorijski čas održao je član Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, podružnice iz Bajmoka, Dragutin Lukić.

Vence na spomenik na Puškinovom trgu položili su i predstavnici: Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Bunjevačkog kulturnog centra; Kola srpskih sestara; Udruženja Srba grada Subotice „Arsenije Čarnojević“; Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar Prvi“ – podružnica Subotica, Sokolac i „Rata“ Bajmok; Saveza srpskih udruženja Severnobačkog upravnog okruga i Zavičajnog udruženja „Banija“.

Dan pre je u Dečjem pozorištu održana svečana akademija „Braća uvek i uvik zajedno“. Zbog aktuelne epidemijske situacije svečanost  koja tradicionalno podseća na zajedničke težnje Srba i Bunjevaca za ujedinjenjem održana je znatno manje posetilaca nego što je uobičajeno.

Prilikom svečanosti predsednik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“ se obratio gostima. – Srpska vojska je ušla bez jednog ispaljenog metka, bez osvete, punog srca. Kažu da u istoriji nikada nijedan mali narod nije dao toliki doprinos u ratu kao što je to činila Srbija u Velikom ratu. Ove godine se navršava i sto godina od potpisivanja mirovnog ugovora u Trijanonu, koji je takođe veoma značajan jer je iscrtao nove granice naše zemlje koje su i dalje tu i koje nikakve okolnosti nisu mogle da pomere.

Izvor:www.subotica.com

Grad: