You are here

Oliver odlazi na lečenje

Mali Oliver na putu ka dobijanju bitke

U toku prvog vikenda je objavljena divna vest da je sakupljeno 2,3 miliona evra koliko je potrebno za lečenje jednogodišnjeg Olivera Pal Gajodija.

U teškoj godini iza nas ovo je lepa vest kojoj se svi raduju i koja je usrećila ne samo porodicu bolesnog dečaka već i sve iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, ali i drugih država koji su strepeli i darovali ma koliko skromne iznose kako bi se na kraju skupio ogroman novac za lečenje Olivera Pal Gajodija koji boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA). Lek za njegovu bolest zove se „zolgensma” i košta 2,3 miliona evra. Grad Subotica je takođe za njegovo lečenje izdvojio 1,25 miliona dinara, preusmerivši deo novca namenjenog za organizovanje dočeka Nove godine. Prikupljanje novca za Olivera krenulo je iz Subotice, pa se proširilo kroz ceo region.

Oliver se sada privremeno nalazi u kući u Bajmoku, selu pored Subotice, sa roditeljima Timeom i Jožefom, mada je veći deo svog malenog života proveo po bolnicama. 25. januara je zakazan termin u budimepštanskoj bolnici „Betešda”.

„On prvo mora da se odvoji od aparata za disanje, nakon toga treba da dobije predračun za lek na osnovu kojeg ćemo ga uplatiti, a on će lek dobijati u budimpeštanskoj bolnici. U toj bolnici već je na taj način lečeno devetoro dece, tamo je i mala Anika, za koju je takođe sakupljen novac u Srbiji”, objasnila je Zolna Gajdoš Bajus, jedna od volonterki koja je u poslednjih šest meseci bila angažovana u akciji prikupljanja novca za lečenje Olivera. Po primanju genske terapije, sledi terapija steroidima, te očekivana rehabilitacija i oporavak. „Oliver će i dalje biti deo fondacije, jer će mu biti potrebna pomoć za dalju rehabilitaciju”, nastavila je Gajdoš Bajus.

Zolna Gajdoš Bajus, Livija Abraham i Silvija Feher bile su deo tima koji je na internetu, ali i kroz organizovanje humanitarnih bazara, poslednjih pola godine uspeo da mobiliše građane regiona za pomoć dečaku iz Bajmoka. Na konferenciji za medije na kojoj je objavljeno da je sakupljen novac od 2,3 miliona evra za lečenje Olivera, emotivno su govorile o proteklim mesecima. Njihov moto da mnogo malog, ujedinjeno čini mnogo, iskazao se i u uspešnosti ove akcije.

„Svi ovih meseci nosimo maske, i držimo fizičku distancu, ali i u ovim okolnostima najvažnije je da ne okrećemo glavu. Da ne okrenemo glavu i da nastojimo da svaki dan nam bude ispunjen dobrim delima. Dugujemo neizmernu zahvalnost svima koji su pomogli proteklih meseci”, rekla je Zolna.

Grad: