You are here

Održano sedmo Hercegovačko sijelo

Održano sedmo Hercegovačko sijelo

Hercegovci iz cele Vojvodine, zajedno sa zemljacima sa druge strane Drine, ukupili su se i ove godine na sedmom Hercegovačkom sijelu i zajedno podsetili na običaje od davnine.

Hercegovačko veče, koje organizuje Zavičajno udurženje „Hercegovina“, u balskoj dvorani hotela „Galerija“, okupilo je veliki broj gostiju. Njih je pozdravio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je poručio da će zavičajna udruženja i ovakvi skupovi uvek imati podršku lokalne samouprave.

Za ovogodišnje Hercegovačko sijelo tražila se karta više, što još jednom pokazuje koliku važnost ima za sve koji poreklo vode sa Leotara ili obale Neretve.

- Ove godine pripremljen je bogat kulturno-zabavni program u kome učestvuju i gosti Srbije i Republike Srpske. Ovo je najmasovniji skup do sada, bilo nas je oko četiri stotine a nismo mogli da primimo sve one koji su želeli da prisustvuju – ističe Vladan Zubac, portparol ZU „Hercegovina“. - Ceo program ima za cilj da Hercegovcima u Subotici približi i podseti ih na zavičaj. Tu su i tradicionalna hercegovačka jela, koja su, kao i piće, stigli iz Hercegovine.

U programu su učestvovali ansambl narodnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja, pesnik Pero Zubac, hor „Mironosice“, narodni guslar Nikola Kosović iz Trebinja...

- Došao sam iz Hercegovine u svojo 16.godini a kako se sada približavam 74. skoro tri puta duže sam u Vojvodini nego u Hercegovini. Za Hercegovinu me veže, ne samo poreklo, nego mnogo toga, jer ono što čovek ponese iz detinjstva, toga ga čini čovekom celog života. A Vojvodina je moj drugi zavičaj – kaže u dahu Pero Zubac, pesnik Hercegovine i Vojvodine, autor neprolaznih „Mostarskih kiša“. - Nisam prvi put na ovom skupu u Subotici, raduje me uvek kada čujem govor, jer mi je u ovim godinama sve teže da odem u Nevesinje gde sam odrastao.

Više pročitajte na: www.subotica.com

Grad: