You are here

Održana promocija mađarske književnosti

Održana promocija mađarske književnosti

Učenici osnovnih i srednjih škola juče su ispunili centar Subotice s ciljem da popularišu mađarsku poeziju. Đaci su podigli velike elemente od stiropora na kojima je bio ispisan stih Atile Jožefa.

Emeše Janko, učenica Gimnazije za talentovane učenike "Kostolanji Deže" je rekla da joj se u ovoj akciji dopada što predstavljaju i naglašavaju važnost dana poezije, jer po njenom mišljenju pesnici imaju važniju ulogu u današnjem društvu među Mađarima, nego što su imali u staro vreme.

Ovaj "fleš mob" bio je prva akcija Mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra.

Žužana Sabo, zadužena za kulturu u Centru, objasnila je da su sa ovom akcijom, u kojoj učenici osnovnih i srednjih škola podsećaju na dva stiha Atile Jožefa, otvorili godinu kulture u kojoj će se podsetiti dana mađarske poezije i samog pisca i da im je zadatak i obaveza da očuvaju identitet pojedinca, zajednice i kulture.

Vojvođanski Mađarski obrazovno, istraživački i kulturni centar na različitim poljima nastoji da ostvari nove mogućnosti za mlade vojvođanske Mađare. Oni pokreću edukacije na temu budućih zanimanja i mogućnosti ovdašnjih mladih, a sve to održavaju i kroz istraživanja.

Sekretar Mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra Andrea Kuti Pinter je rekla da trenutno teku dve vrste obrazovanja, jedno je u oblasti mehanotronike kroz fakultet "Banki Donat" na Univerzitetu Obuda, kao i stručno usavršavanje na Pedagoškom fakultetu segedinskog Univerziteta.

U Centru će se u narednom periodu, osim edukacija, organizovati i brojni novi programi, književni susreti, te razgovori za okruglim stolom. Detaljni podaci mogu se naći na nihovoj Fejsbuk stranici, a uskoro će ustanova imati i svoju internet stranicu.

 

Grad: