You are here

Obeležen Dan oslobođenja Subotice

Dan oslobođenja Subotice na Trgu žrtava fašizma

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen kompleks palim Crvenoarmejcima u Dudovoj šumi juče je obeležen 10. oktobar, Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.

Zbog epidemiološke situacije, ove godine izostala je svečana sednica Skupštine grada.

Proslavljamo 76. godišnjicu oslobođenja našeg grada od ideologije utemeljene na mržnji i zločinu, od okupacije tokom koje je u logore smrti odvedeno više od četiri hiljade subotičkih Jevreja, dok su sa svoje junačkim podvizima zaslužene zemlje proterivani i mnogi subotički Srbi, solunski junaci, a stradali su i rodoljubi Bunjevci, Hrvati i svojoj zemlji i slobodarskim vrednostima odani Mađari – podsetio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.  Veliki umetnik Toma Roksandić izradio je delo koje slavi pobedu za vekove, spomenik koji slavi pravu vrednost antifašizma. Ovaj dan, 10. oktobar, će zauvek biti veliki datum za Suboticu jer je tada učinjeno veliko delo rodoljublja, hrabrosti i dostojanstva. To je bila borba za opšte ljudske vrednosti. Srbija kao pobednik u borbi protiv fašizma stoji na braniku istorijske istine i pruža snažan otpor svakom revizionizmu. Mnogo se čini poslednjih godina da se od zaborava otme podvig našeg naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu. Grad Subotica sledi takav pristup, pa će i ubuduće proslava 10. oktobra ostati svečana i od najvećeg značaja. Zbog predaka, a još više zbog potomaka.

Gradonačelnik Bakić poklonio se senima Crvenoramejaca palih za slobodu našeg grada i zahvalio se svim ruskim i beloruskim prijateljima koji su bili uz nas u najtežim trenucima.

U ime Grada Subotice izražavam veliku zahvalnost bratskoj Crvenoj armiji i velikoj Rusiji i Belorusiji za sve što su uradili u Drugom svetskom ratu prilikom oslobađanja Srbije, za sve žrtve koje su položili. Hvala i što i danas rade za Srbiju i ono što će raditi ubuduće – poručio je Bakić.

Na herojske podvige naših predaka podsetio je i Maksim Bakrač, predsednik gradske organizacije SUBNOR-a.

Danas je dan zahvaljujući kome Subotica raste i razvija se i postaje jedan od najlepših gradova u našoj zemlji. To je zasluga njenih građana, boraca i onih koji su nam pre 76 godina doneli slobodu, i onih koji su nastavili borbu za izgradnju i stvaranje Subotice – poručio je Bakrač.  Ovaj i drugi spomenici je odgovor na sve ono što je bila oslobodilačka krvava borba, gde nam je sve narod ginuo – na ratištima, u logorima, jamama, rekama… Bio je to ogroman, stravičan teror. Narod se ne može tako lako pobediti. Naša vojska i narod su pobedili i ubuduće će pobeđivati sve one koji nasrnu na nas, na našu slobodu, kuću i prag… Srbi, kao narod koji je miroljubiv i ne zna da mrzi, vratiće se na svoja ognjišta na Kosovo, u Liku, Slavoniju, Baranju, na svoju srpsku zemlju jer su tu koreni. Narod bez korena i istorije nije narod, a mi imamo slavnu istoriju i slavne pretke. To moramo da čuvamo i negujemo i mlade naraštaje učimo tome da znaju ko su, jer  ako znaju ko su znaće i da poštuju sve sa kojima žive u našem lepom gradu!

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Subotice, a u ime Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio načelnik Okruga, Dragi Vučković.

U ime ambasade Ruske federacije u Beogradu venac su položili pomoćnik vojnog atašea, pukovnik Vladimir Bikov i ataše za kulturu Denis Kruglov, a u ime ambasade Belorusije delagacija koju je predvodio ambasador Valerij Briljov.

Izvor:www.subotica.com

Grad: