You are here

Mesna zajednica „Centar III“ – juče, danas, sutra

Član Saveta i sekretar Vladimir Grahovac
Zamenik predsednika Igor Ujvari
Košarkaški teren u Prvomajskoj ulici
Fudbalski teren u Prvomajskoj ulici
Ulica Marka Oreškovića

Prošle sedmice smo posetili MZ „Centar III“ i tada smo razgovarali sa zamenikom predsednika Ujvari Igorom i članom Saveta i sekretarom Grahovac Vladimirom. Prema Vladimirovim rečima u ovoj Mesnoj zajednici rukovodstvo je ostalo isto kao i prethodnih osam godina, Savet čini 15 članova, predsednik MZ „Centar III“ je Milenko Milošević.

Pitali smo Vladimira šta je urađeno u prethodnom periodu i njegov odgovor prenosimo u celosti: „Najveće potrebe u našoj Mesnoj zajednici ticale su se osvetljenja u ulicama iza suda, tj. Evgenija Kumičića, Sonje Marinković i Ive Lole Ribara i to je urađeno. Jedna od većih investicija bilo je osposobljavanje terena u Prvomajskoj ulici, gde je postavljen tartan i novi koševi i to je sada mesto okupljanja građana Mesne zajednice „Centar III“, pogotovo mlađe populacije. Prošle godine je direkcija za izgradnju grada na našu inicijativu revitalizovala dve značajne saobraćajnice, ulicu Mirka Bogovića i ulicu Esperanta. Na inicijativu naše Mesne zajednice i građana koji su potpisali peticiju ulice Bele Gabrića i Marka Oreškovića postale su jednosmerne, zbog povećanog intenziteta saobraćaja. Zgrada starog Integrala u ulici Braće Radića je obnovljena, a to je bio višegodišnji problem zbog okupljanja beskućnika i narkomana. Dodao bih još da je prošle godine našom intervencijom rešen i problem velike rupe na pešačkom prelazu u blizini osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, na ulazu u MZ,  koja je predstavljala problem starijim ljudima i invalidima.

Zamenik predsednika Igor Ujvari govorio je o planovima za naredni period: „ Ostalo je nerešeno pitanje asfaltiranja prostora između tzv. kifle i Šenoine 24, to je mesto u blizini osnovne škole „Žarko Zrenjanin“. Nadamo se da će to u narednom periodu biti rešeno, jer je veliki problem za stanovnike tih delova naše Mesne zajednice, to je deo iza parka preko puta Mešca. Još jedan od problema koji je potrebno rešiti u narednom periodu je zgrada preko puta nekadašnjeg bioskopa „Zvezda“ sa čije fasade otpada materijal, što predstavlja opasnost za prolaznike, a tuda prolaze i đaci osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“. Ove godine je u planu da se promene ulične table, kao i u ostalim Mesnim zajednicama, te ćemo stoga konkuristati na Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje kako bi dobili nove trojezične table i postavili ih u našoj Mesnoj zajednici.

Sekretar Mesne zajednice „Centar III“ se osvrnuo na probleme sa kojima se susreće ova Mesna zajednica: „U odnosu na druge Mesne zajedice mi nemamo toliko infrastrukturalnih problema. Specifičnost naše Mesne zajednice je što se stalno povećava broj stanovnika i sve je veći broj novih zgrada koje se grade. To dovodi do problema sa manjkom parking mesta. U starom delu MZ koji se graniči sa Prozivkom predviđeno je rušenje dosta kuća i izgradnja višespratnica, što ponovo dovodi do povećanja broja stanovnika. Želim još jednom da dodam da mi je i zbog toga posebno drago što smo uspeli da rešimo teren u Prvomajskoj i izdejstvovali smo da se teren ne plaća i da je potpuno besplatan za naše sugrađane.

Vladimir sa ponosom priča o mnogobrojnim akcijama koje ova Mesna zajednica sprovodi: „Prošle nedelje smo podelili pakete socijalno ugroženim stanovnicima naše Mesne zajednice u saradnji sa jednim udruženjem građana. U oktobru je predviđena 6. po redu tradicionalna akcija uklanjanja grafita na zgradama u naselju „Tokio“, a od prošle godine smo to proširili i na sami strogi centar grada. To radimo u saradnji sa više institucija, pa je prošle godine učestvovala Kancelarija za mlade, učenici politehničke škole, smera za molere i druge organizacije „Zeleni Subotice“, pošto mi taj dan organizujemo i čišćenje. Ove godine imamo želju da uključimo i garnizon vojske Srbije u Bačkoj Topoli, jer su i sami izrazili želju. Prošle godine je u našoj Mesnoj zajednici bila prezentacija Vojske Srbije, a kasnije smo saznali da je i jedna devojčica iz naše Mesne zajednice pravila ispraćaj u vojsku, na šta smo posebno ponosni. Oktobar je mesec sa najviše manifestacija. Na trgu kod Mešca se već 9 godina tradicionalno održava „Pivčijada“. Udruženje penzionera i invalida rada veoma je aktivno, pa ćemo krajem oktobra tradicionalno obeležiti „Sunčanu jesen života“. Imamo i mnogobrojne aktivnosti u oblasti kulture. Organizuju se književne večeri, ove godine ih je bilo nekoliko pod nazivom „Književne večeri četvrtkom“. Mladi su aktivni što se tiče rekreacije, obezbedili smo termin za basket i odbojku u osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“, a oni se odužuju toj školi kada organizuju turnire, pa mi kao Mesna zajednica kupujemo majce i doniramo lopte i sportske rekvizite učenicima te škole i time spajamo lepo i korisno. Svake godine se održava „Bazar zdravlja“ kao i u ostalim Mesnim zajednicama. Građani prepoznaju sve akcije koje organizujemo i odazivaju se u velikom broju. Podela paketića socijalno ugroženima vrši se jednom godišnje.

Na kraju je Vladimir još dodao da imaju odličan odnos sa Upravnicima zgrada u Mesnoj zajednici „Centar III“.

Redakcija SU Nedeljnik-a se zahvaljuje Vladimiru i Igoru na gostoprimstvu i detaljnom predstavljanju Mesne zajednice „Centar III“.

Grad: