You are here

Kreativne predstave na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

međunarodni festival pozorišta za decu

Takmičarski program 26. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se održati od 22. do 27. septembra u Subotici, obuhvatiće 14 predstava iz celog sveta po izboru prof. dr Zorana Đerića, selektora festivala. Deca će imati priliku da uživaju u kreativnim, raznovrsnim i maštovitim umetničkim predstavama koje dolaze iz Kine, Rusije, Koreje, Poljske, Italije, Nemačke, Mađarske i mnogih drugih zemalja.
Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu, koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Festival obuhvata zvaničnu selekciju, takmičarski program, u okviru koje se godišnje prikaže do 20 predstava lutkarske i dramske produkcije u konkurenciji za nagrade festivala. Osim toga, tu je i bogat prateći program koji čine ulični teatar, gostovanja u Srbiji i u susednoj Mađarskoj, muzički i filmski program, naučni skupovi, pozorišne radionice, promocije knjiga, izložbena i izdavačka delatnost.  Festival je nagrađen 2005. godine "Vukovom nagradom" za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture. Ubrzo nakon toga, 2009. godine, Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada "Pro urbe" za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice. Iste godine, festival je nagrađen i specijalnom Međunarodnom nagradom za doprinos razvoju dramskog odgoja "Grozdanin kikot", koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara. Ovaj festival održava se u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, a njegovu realizaciju podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

Program festivala:

22. septembar - nedelja

Predstava "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih Novi Sad, nastala po romanu Džeka Londona u režiji Jakuba Maksimova. Predstava govori o Baku, dobro odgajanom psu guste dlake, koji živi u velikoj kući u sunčanoj dolini Santa Klara, a namenjena je deci uzrasta 10 i više godina.

23. septembar - ponedeljak

Predstava "Vila Helena i princ Árgyélus" Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske, priča je o vili i mladom princu, koji se zaljubljuju i bore za pravu ljubav. 

Teatar "Petruška" iz Rusije izvešće "Bajku o ribaru i ribici".

Predstava "24 bake" u izvođenju šijanskog umetničkog pozorišta za decu dolazi iz Kine i namenjena je kako deci, tako i odraslima.

24. septembar - utorak

Predstava "Zlatna guska" Braće Grim, u režiji Todora Valova. Izvešće je državno lutkarsko pozorište Burgas iz Bugarske.

Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda izvešće predstavu "Čudotvorno kresivo" po motivima bajke H. K. Andersena o siromašnom, ali alavom, bahatom i razuzdanom vojniku, koji se po povratku iz rata, uz pomoć magije brzo obogati i još brže završi pred vešalima.

Nemačku pozorišnu scenu za decu predstaviće neverbalna predstava "Ja sam malo svetlo".

25. septembar - sreda

Predstava "Lepotica i zver" u izvođenju dečjeg pozorišta Subotica. Priča je o prelepoj devojci koja dobrovoljno pristaje da bude zatočena od strane okrutne zveri kako bi spasila svog oca. 

Predstava "Operski frižider" dolazi iz Italije, u izvedbi pozorišta "Antonio Panzuto". Reč je o veoma zanimljivom ostvarenju u kom se frižider pretvara u opersku scenu, gde publika sedi na policama u vratima, između sira i putera, a orkestar se sprema za nastup u fioci za voće i povrće. 

 Predstava "Divna zelena ptica" je priča o kralju koji se, želeći da sazna šta o njemu misle njegovi podanici, prerušava u lutalicu i tako slučajno načuje razgovor tri sestre čije iskrene želje želi da ispuni. Izvodi je Teatar "Lalka" iz Poljske.

26. septembar - četvrtak

Predstava "Pored tebe" Teatra Yun iz Koreje, o sviraču korejskog tradicionalnog instrumenta i dilemi koju ima kada mu tokom nastupa pukne žica. 

Predstava "Ježeva kućica" Dječijeg pozorišta Republike Srpske, nastala po istoimenoj knjizi Branka Ćopića. 

Predstava "Cipele" stiže iz Belgije i govori o Simon i Solanž, koje daju novi život starim cipelama, svih tipova i boja, a koriste ih za pričanje priča koje ih odvode daleko od njihove svakodnevice.

27. septembar - petak

Predstava "Cvrčak i mrav" trupe iz Crne Gore, koja govori o značaju umetnosti, slobodi izražavanja i zadovoljstvu uživanja. 

Proglašenje pobednika festivala u 20 časova, u Dečjem pozorištu Subotica.

Grad: